“It Ends With Us” by Colleen Hoover – Дискусия (СПОЙЛЕРИ!)

it-ends-with-us-9781501110368_hr

Здравейте! Крайно време беше да пусна още някоя дискусия. Книгата, която ще коментираме с приятелката ми Димана, е “It Ends with us” от Колийн Хувър.

Първи впечатления:

Димана: “Първото ми впечатление за корицата беше: “Защо има цвете?”. Не можех да направя връзка между корицата и заглавието. Първоначалното ми предположение за сюжета според заглавието – че ще е тъжна – се оказа вярно. Но въобще не очаквах, че тези няколко думи – It ends with us – ще имат толкова дълбок смисъл. След като прочетох книгата всичко ми се изясни. И цветето и заглавието…..

Колкото до анотацията, бях подготвена за най-лошото. Видях две мъжки имена и едно женско. Това никога не е на добре.”

Теодора:  “Книгата излезе миналото лято и аз още тогава много исках да я прочета, защото обожавам творчеството на Колийн Хувър. Обстоятелствата се стекоха така, че успях да стигна до нея една година по – късно. Смятам, че корицата е прекрасна и определено привлича вниманието. Заглавието и анотацията не издават точния сюжет на книгата, но все пак дават да се разбере, че ще бъде представена сериозна и разчувстваща тема, което определено би заинтригувало читателя.”

Сюжет и стил на писане:

Димана: “Както винаги Колийн успя да ме изненада. В началото по всичко изглежда, че ще е просто една блудкава романтична история, но след това се убеждаваме, че е тъкмо обратното. Засягат се много деликатни и при това актуални теми, като насилие и бедност, а Колийн се е справила блестящо с представянето им. Пише винаги интересно и завладяващо и разглежда проблема от много страни. Но нещото, което най-много ми харесва в книгите й е неочакваната развръзка. Мислиш, че ще стане едно, но тя има по-различни намерения….Историята беше много емоционално наситена и на моменти ми причиняваше дори физическа болка. Сядах да чета едновременно с желание да видя какво ще се случи с героите и как ще се развие действието, но и с нежелание, защото това означава болка. Но щастието, както и нещастието са част от човешкия живот. Просто хората предпочитат да се концентрират върху първото. Тази книга беше за мен като кофа със студена вода. Отвори ми очите и даде отговори на  много въпроси, най- важния от които е…..”Защо тя не си тръгва след като той я наранява?”

Теодора:  “Колийн пише по изключително завладяващ начин и с всяка следваща книга става все по – добра в това.  В началото ще получите една блудкава романтична история, но нека това не ви спре да продължите нататък, защото в “It Ends With Us” се разгръща темата за насилието, която е част от ежедневието на хора по целия свят. Обстоятелствата и ситуациите са представени реалистично и дори информативно, като дават възможност на читателя да се постави на мястото на главната героиня и да реши как би постъпил той, защото винаги е лесно да се съди отстрани, без да се знае всъщност как стоят нещата. Аз лично бях завладяна от историята, затова и доста бързо прочетох книгата, тъй като исках да разбера какво ще се случи с героите. От друга страна ми беше страшно полезна, защото ми показа как се чувстват хората, когато са жертви на насилие и защо в повечето случаи не постъпват правилно. Показа ми също, че трябва да отстоявам себе си и да съм борбена, защото животът е едно изпитание, през което всеки човек трябва да премине.”

Герои:

Димана: “В книгата нямаше кой знае колко много герои. Главните бяха Лили Блум – жена, имала необикновено детство, която мечтае да има своя цветарничка. Премества се в Бостън и там среща красивият неврохирург Райъл Кинкейд, който таи в себе си ….омраза. Но към кого? Всеки може да предположи какво ще се случи….до един момент. След това всичко се обърква. Интересен герой е Атлас Кориган. Той е бедното момче, на което Лили някога е помогнала и в което е била влюбена.Наистина ми харесва името му. Той е точно обратното на това, което предполага името му – минало, забулено в мистерия и лице, чиито емоции не могат да бъдат разчетени.

Истински интересно става, когато миналото и бъдещето се сблъскат.”

Теодора: “Героите отново са изцяло реалистични, като всеки от тях е преживял нещо травмиращо по време на детските си години. Вече пораснала, Лили споделя съдбата на майка си и става жертва на насилие от страна на съпруга си. Въпреки любовта си към него, тя показва силен характер и взема трудно, но правилно решение, за което страшно и се възхитих. Райъл е секси неврохирург и съпруг на Лили. Да, той има проблеми с гнева и заради това губи любовта. Стана ми ужасно тъжно за него, защото не е виновен за случилия се инцидент от детството му, който продължава да го измъчва цял живот, и просто не е честно. Стигаме и до Атлас, който от бездомно дете, на което Лили помага, се издига до главен шев и собственик на ресторант. Той е от типа момчета, за които всяко момиче мечтае, а именно тези, които обичат истински само едно момиче и правят всичко възможно то да е щастливо. Сблъсъкът точно между тези трима герои е наистина интересен и превръщат книгата в едно емоционално изживяване.”

Какво ни хареса и какво не:

Димана: “На въпроса “Какво ти хареса” аз ще отговоря с може би едно очаквано      ” Почти всичко” – героите, сюжета, заглавието, отношенията между героите и решенията, които главната героиня вземаше. Хареса ми, че наистина ми повлия, а това за мен е знак, че една книга е добра. Предизвиква сълзи, смях, присвиване в областта на гръдния кош и т.н. Понякога казвам “Да…..книгата ми хареса, но сякаш ми липсваше нещо….”. Това нещо са именно симптомите на емпатия….връзката с героите…..пълното “потапяне” в историята!

В книгата имаше два момента, които не ми допаднаха. Първият беше една от ситуациите с “голите истини”. По принцип това има своя чар, но моментът , в който тя му каза, че постоянно мисли за него, а той й каза, че иска да спи с нея, ми дойде в повече. Първо, защото ми беше много изкуствено и второ, защото по този начин действието някакси беше изстреляно напред. Твърде бързо се развиха нещата. А второто, което не ми хареса, беше моментът, в който Райъл падна на колене пред Лили, молейки я да спи с него. Добре……кой уважаващ себе си мъж би моли и дори умолявал жена да задоволи нуждите му? Може би точно комичното се е търсело в тази ситуация, но лично на мен ми се стори жалко.”

Теодора:  “Харесах това, че книгата е написана благодарение на собствения опит на авторката по темата и носи послание. За разлика от “Грозна любов” в тази книга нещо не ми достигна, за да се превърне в любима. Може би точно двата момента, които Димана изброи, са причината.

Удовлетвори ли ни краят:

Теодора: “Краят се оказа точно такъв, какъвто исках да бъде, което много ме зарадва. Ако беше измислен по друг начин, едва ли книгата щеше да ми хареса толкова много.”

Димана:  “И за мен краят беше удовлетворяващ. Първо си мислех, че ще остане сама и тя ще е като събирателен образ на всички самотни майки, но после се оказа, че не е точно така. Ирония на съдбата….това мисля, че точно описва ситуацията.  Мноооого ми хареса!”

Песен, с която свързваме книгата:

Димана:Песента за мен е I bruise easily на Natasha Bedingfield. Все едно Лили я пее. В песента става дума за любов, естествено, и за белезите, които тя оставя по сърцето, а в случая на Лили…. и по тялото. Интересно нещо е това насилие ” от любов”. Лили, в случая като събирателен образ на всички жени, лесно може да бъде наранена и затова моли за нежност…..Отпечатъкът на сърце пък допълва картинката. Това е гласа на всяка жена, която отначало вижда в любовта единствено нежност и не осъзнава колко сложна е тя в своята простота. Именно това осъзнава Лили и всички ние….читателите. Обичаш и можеш да бъдеш наранен или спасен….но въпреки това не бива да спираш да плуваш!”

Теодора: В ума ми веднага изплуваха песните Alive и Never Give up на Sia, затова и ги поставям тук.

Оценка в Goodreads:

Димана: 5 звезди.

Теодора: 4 звезди.

69a20cbd657a51fda2c39b8df368109f--blinds-ideas-book-boyfriends

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s