“Нивганощ” от Джей Кристоф – ревю

97895427193041493981756.3665В свят с три слънца, където мрак настъпва веднъж на няколко години, Мия Корвeрe се присъединява към училище за убийци, решена да отмъсти за смъртта на семейството си.

След като става свидетел на екзекуцията на баща си на съвсем крехка възраст, Мия се крие в продължение на години – сама и без приятели. 

Вече шестнадесетгодишна, Мия е чирак в най-голямата и смъртоносна група убийци в Червената църква. Там тя ще трябва да се справи с предателство и да се бори за живота си, защото да се провали означава да умре…

От анотацията най – вероятно сте разбрали, че в “Нивганощ” ще се сблъскате с много насилствени и кървави сцени. Така е, но освен тях книгата има какво друго да предложи. Положен е много труд в създаването на света, в който се развива историята, и митологията, при която двете главни божества са в конфликт. За тези, които харесват описания с много детайли, могат да научат още много от бележките след всяка глава. Огромно впечатление ми направи стилът на писане, който съчетава нормален разказ, хумор, метафори и много оригинални сравнения. Навлизането в историята ми беше малко трудно в началото, но постепенно свикнах и се оказах напълно удовлетворена от прочетеното.

По отношение на героите има какво да се каже. В “Нивганощ” хората са разделени на две групи според вярата им в определен бог.  Едните почитат Аа – богът на Светлината, а другите Ния – богинята на Нощта. Мия е здрачин, което означава, че може да управлява сенките. Присъединява към последователите на Девата на Благословеното убийство (Ния) и започва обучението си в Червената църква, защото смята, че то е единственият и шанс за постигане на така чаканото отмъщение и че там ще намери отговори за способността, която притежава.  Въпреки тежкото си детство и негативно настроените си цели, тя остава добър и справедлив човек.  Тук бих искала да вмъкна и персонаж, който точно заради тази нейна способност се превърна в нейн закрилник и най – добър приятел. В първата книга той е представен като котка – сянка , наречена от Мия Господин Благ, която изсмуква страха от нея и я прави безстрашна. Не получих достатъчно информация за този герой, затова и желанието ми да науча повече е огромно.

nevernight-1980

Другият главен герой е Трик, когото Мия  среща още докато и двамата изпълняват мисия, за да се доберат до Червената църква. В последствие се сприятеляват и си пазят гърбовете, докато трае обучението им. Оказва се, че той продължава да  се бори с демоните от миналото си, но въпреки това се доказва като професионален убиец в църквата.

С Карлота – момиче с ум като бръснач, Ашлин – изключително ловка крадла и Тих – момчето, което не говори, но чува всичко, Мия се сприятелява, но намира и врагове в лицето на Джесъмин и Диамо, които по всякакъв начин се опитват да я елиминират. В края обаче става ясно кои всъщност са истинските врагове и този факт променя изцяло отношенията между героите и хода на събитията.

“Нивганощ” успява да разчупи представите за един Янг адълт роман, защото представя нещо динамично и свежо, предоставяйки на читателя свят на убийства, кръв, интриги и замайвайки го с необикновен стил на писане.

Огромни благодарности на издателство Егмонт за възможността да прочета книгата! 

hhhhhhh

Оценка: 4/5.

2 thoughts on ““Нивганощ” от Джей Кристоф – ревю

  1. Страхотно ревю ! Кратко, но, очевидно, напълно честно и изчерпателно 🙂 Поздравления ^^ От дълго време хвърлям погледи на книгата, но след ревюто ти съм повече от сигурна, че ще я прочета !

    Like

Leave a comment