“Смъртни белези” от Вероника Рот – ревю

97895427191821486993679.3593

“Дивергенти” е една от книгите, които ме накараха да заобичам още повече четенето, затова и сметнах, че няма да е лошо да прочета още нещо от авторката. Книгата ни пренася в Космоса, където насилието и отмъщението доминират. Планетите са съставени от огън, лед или вода и на всяка от тях живее по един народ, като всеки от тях има свои традиции и обичаи, които налагат да се организират интересни културни събития.  Всеки отделен човек се отличава с някаква дарба, която предопределя бъдещето му. Имаме високотехнологична среда, дори арени, на които често се провеждат двубои.  В началото ми беше трудно да възприема цялата информация и да  си представя света и хората, които са част от него. Малко по малко обаче нещата си дойдоха на мястото и по едно време започнах да се наслаждавам на историята. Поредицата от събития, които се случват, не биха учудили някого, който е навътре с янг адълт жанра, но пък биха го накарали да се възхити на интересното представяне на света и на увлекателния начин, по който е представено действието.

Сайра и Акос живеят на една планета, но принадлежат към два различни народа, които враждуват помежду си. Акос е заобиколен от мирни хора, обичащи семейството си, докато Сайра принадлежи към народа на Шотет, където насилието и отмъщението са от съществено значение за оцеляването.  Сайра е сестрата на Ризек, владетеля на Шотет, и дарбата и е да причинява болка. Бидейки тиранин, брат и я използва, за да сее страх и да измъчва враговете.  Мисли се за прокълнато нищожество и живее в самота. Само че тя не осъзнава всъщност колко силна, бърза и умна е, докато не среща Акос. Той от своя страна е щедър, добър и предан към семейството си. Заловен е заедно с брат си от войниците на Ризек и е длъжен да живее сред хората, разбили семейството му. Единственото нещо ,което го поддържа жив, е желанието да освободи брат си и това справедливостта да възтържествува.

Съдбите на двамата главни герои се преплитат във време, когато напрежението между двата народа  е огромно. Следват поредица от събития, които ще доведат или до успех за тяхната кауза, или до пълно унищожение.

ctm-bn

“Смъртни белези” е книга, която отвежда читателя в свят, който ще му замае главата и преплита в себе си бунтовнически дейности, семейни тайни и политически конспирации. С всяка изминала страница напрежението расте и поражда  у читателя все повече и повече въпроси, чийто отговор ще може да намери в продължението.

Огромни благодарности на издателство Егмонт за предоставеното копие!

hhhhhhh

Оценка: 4/5

Advertisements

6 thoughts on ““Смъртни белези” от Вероника Рот – ревю

 1. Поредно удивително ревю ! Имам доста смесени чувства относно книгата, тъй като четох “Дивергенти” преди години, но.. сякаш нещо в стила и ми липсваше. Надявам се все пак ако дам шанс на “Смъртни белези” тя искрено да ме впечатли 😊

  Like

 2. Alexandra Kitanova says:

  Удивително ревю! За пръв път попадам на блога ти, главно, защото и аз наскоро се присъединих към това общество, но начинът ти на изразяване е просто великолепен. С лекота описваш и предаваш всяка емоция, която си изпитала по време на кнгата, а това си е талант според мен! Книгата излезе наистина наскоро, но определено историята ми се струва доста интригуваща и интересна. Със сигурност ще дам шанс на авторката(не съм чела “Дивергенти”, но има много противолопожи мнения, искам да разбера моето какво ще е, а и имам много голямо желание за поредицата). Нямам търпение и да си закупя копието на “Смъртни белези”, корицата е просто великолепна за мен!
  Определено си се справила страхотно с това ревю! С радост ще следя блога ти, ако продължаваш да постваш групата, за да се подсещам! 😊💖

  Like

 3. readingisalwaysagoodidea says:

  Ревюто ти е страхотно!
  Не съм чел “Дивергенти” още, но ми е в TBR листа за този месец. Но пък съм гледал филмите и мога да кажа, че авторката умее да изгражда светове от нищото. Определено ще дам шанс и на “Смъртни белези” и се надявам да ми хареса! 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s