“Перфектна химия” от Симон Елкелес – ревю

197996_bВ гимназията Феърфийлд, в предградията на Чикаго, всички знаят, че общуването между съученици от южната и северната част на града може да бъде взривоопасно.

Бритни Елис живее в северната.

Алехандро Фуентес живее в южната – бедняшката част на града.

Когато през последната година от гимназията Бритни и Алекс са принудени да си партнират в часовете по химия, те изобщо не са очаровани. А арогантността на Алекс му изиграва лоша шега, когато се хваща на бас с един от приятелите си, че ще успее да свали Бритни. И когато между двамата започват да прескачат искри, никой не предполага, че това, което в началото е било невинна игра, съвсем скоро ще се превърне в сериозна опасност, когато бандата се почувства застрашена…

“Перфектна химия” е на пръв поглед поредната книга за невъзможната любов между двама коренно различни хора. Бритни Елис е представителка на средната класа и съвършенството: истинска красавица, облечена в дизайнерски дрехи. Алекс Фуентес, от друга страна, със своето перчене, татуировки и участиеето му в банда, е олицетворение на възприятието за “лошо момче”. Авторката е представила живота и на двамата, като успешно е подчертала различията в тях. Книгата е фокусирана главно към стереотипите и представя съвсем реалистични проблеми, което ми хареса. Съпреживях всичко случващо се с героите и се почувствах емоционално свързана с тях. Книгата беше предсказуема на моменти, но това не ми попречи да и се насладя.  Оставя важно послание, а именно, че хората трябва да спрат да се придържат към някакви стереотипи, да не се влияят от чуждото мнение, да бъдат себе си и да се наслаждават на живота.

tumblr_mstuxd2psW1sddh7lo1_1280Въпреки различията в средата и начина им на живот, се оказва, че всъщност двамата  главни герои споделят подобни стремежи и ценности и не са толкова далечни. Техните страхове също са сходни, всеки по собствен начин е изградил фасада, зад която да се крие, с цел да отговори на очакванията на своите приятели и семейство. Бритни крие тайната за сестра си и е принудена да води двойнствен живот, почти забравяйки коя е всъщност и какво иска. Алекс отстоява позицията си на кораво момче, използвайки физическа сила. Членството му в бандата на Кървавите Латиноси осигурява защита на семейството му и предотвратява участието на по – малките му братя в нея. В началото двамата не се понасят, но с течение на времето бариерите помежду им спадат.

С ненатоварващият и увлекателен стил на писане, Симон Елкелес създава една романтична история, примесена със суровата реалност и съвсем реалистични проблеми. Книгата ще ви накара да се поставите в положението на двамата главни герои и ще ви остави важно послание, което  трябва да осъзнаете.

hhhhhhh

Оценка:4/5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s