“Сянка и кост” от Лий Бардуго – ревю

9789542709367Заобиколена от врагове, някога могъщата Равка е разделена на две от Долината на смъртната сянка, ивица от почти непрогледен мрак, населена с чудовища. Сега съдбата й лежи на плещите на самотно осиротяло момиче.

Сигурна съм, че след като сте прочели резюмето, сте си помислили, че това ще е поредната поредица, в която главният герой се има за напълно нормален, но с желанието да спаси себе си и другите от някаква опасност, отключва способности, за които дори не е подозирал. Би било нормално да се откажете след това толкова банално начало, но аз ви съветвам да не го правите,  защото книгата има своите отличителни черти. Светът, в който историята ни отвежда, е повече от невероятен. Равка заедно с огромните си диви пейзажи и приказни същества, представя една фантастична Русия, която определено ще ви плени. Действието се развива с нормално темпо, не  оставя читателя да скучае и предлага интересен развой на събитията.

tumblr_o4s156IwFY1u1gjqco3_1280.pngКакто най – вероятно разбрахте, първата книга е фокусирана върху дарбите на Алина и способността и да донесе хармония и светлина в така разкъсваната от война Равка. За да стане това, тя трябва да изостави най – добрия си приятел и да отиде в “ложата” на Гриша, където ще се обучава. Там тя има всичко, което си пожелае, но в новия свят на властта и политиката, магията и се оказва по-голяма тежест, отколкото  е предполагала. Става жертва на предателства, схеми, среща жадни за власт хора, които искат да я използват… Всичко това прави задачата и почти невъзможна, но това няма да и попречи поне да опита.

Членовете на ГРИША, хора с различни способности, са привилегировани и за разлика от обикновените хора, живеят в разкош. Фактът, че царят е обикновен човек, а вторият по власт е най – могъщият Гришанин, не ми се понрави.

tumblr_nttommv48e1qc4ypto2_1280.pngКато най – силен, Тъмнеийший (титла) управлява всички Гришани. Репутацията му на жесток и безсърдечен, кара всички да се страхуват от него. Харесах мистериозността, която излъчва. Бях наистина заинтересована от него, исках да науча още и още. Отношението му към Алина ме изненада, но с времето разбрах защо е такова.

Стигаме и до Мал – най – добрият приятел на Алина. Двамата израстват като сираци в имението на княза и благодарение на приятелството им, годините, прекарани там, стават поносими. Единствен той успява да открие стадото от необикновени животни, което го прави и най – добрият следотърсач. Знае, че спасяването на  Алина може да му коства живота, но нито за момент не се разколебава и го прави. Бих искала и аз един такъв прител. Харесах всичко в него – външния вид, характера, дарбата му…

“Сянка и кост” представя един фантастичен свят с много интересни герои и приказни същества. Накара ме да се потопя в една различна атмосфера и да бъда част от съдбата, която е отредила велики дела на едно на пръв поглед обикновено момиче.

hhhhhhh

Оценка: 4/5

 

Advertisements

2 thoughts on ““Сянка и кост” от Лий Бардуго – ревю

  1. ashreadsblog says:

    Страхотно ревю!❤ Аз я имам от около година, но още не мога да стигна до нея 😀

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s