“Илумине” от Ейми Кауфман и Джей Кристоф – ревю

97895427173001464764569Сутринта Кейди си мисли, че да скъса с Езра е било най-тежкото нещо в живота й. Следобеда планетата й е унищожена…

Годината е 2575 и две конкурентни мегакорпорации воюват за планета, която не представлява нищо повече от заледено петънце на края на Вселената. Жалко че на никого не му хрумва да предупреди хората, които живеят на нея. Кейди и Езра едва си говорят, но са принудени заедно да си проправят с бой път към совалките за евакуация.

Разказана под формата на хакнати файлове – имейли, схеми, военни досиета, медицински доклади, интервюта и още – ИЛУМИНЕ е първа част от фантастична трилогия за преобърнатите съдби, за човешкия кураж и за цената на истината. Експлозивна смес от емоция, действие и моменти, които ще ви накарат да затаите дъх.

 След като прочетох резюмето и надникнах в съдържанието, нямаше как да не си закупя тази книга. Цената и никак не е малка, но останах удовлетворена от прочетеното, с което и не съжалявам за нито една стотинка, която съм дала. Та, “Илумине” определено е една от най – забавните и увлекателни книги, които съм чела. Приятелствата, романтичните затруднения, развитието на самосъзнанието на нашия изкуствен интелект и войната предизвикаха въртележка от емоции, които ме спохождаха до края на книгата.  Комбинацията от различни елементи и малките датайли увеличиха удоволствието, което прочита на тази книга ми достави. Това, което ми направи най – голямо впечатление обаче е изборът на документи, който авторите са направили. Представили са съдържанието по възможно най – лек начин, като много често са използвали  тинейджърски и дори вулгарни фрази.

tumblr_o8124fg0bg1uluaoco1_500Двете основни отношения в книгата са  романсът между Езра и Кейди и зараждащото се приятелство между Кейди и КАЗИМ. След разрушаването на планетата и попадането и на кораба Хипатия, Кейди остава сама и е на път да се пречупи. В началото изглежда, че използва хакерските си умения само за свои изгоди, но с навлизането в сюжета тя остава единственият човек, способен да спаси хиляди хора.

“Отказва да падне на колене. Да се пречупи. Да загуби.”

tumblr_o8124fg0bg1uluaoco2_500Езра е просто перфектното гадже. Нито за миг не изгуби надежда и не спря да се бори за Кейди. Доказа се като добър приятел и умел пилот. Обожавам чувството му за хумор, което използваше, за да намали емоциите на страх, породени от случващото се. Доставяше ми истинско удоволствие да чета чатовете му, както и обещанията, които двамата влюбени си даваха.

КАЗИМ е нашият изкуствен интелект. Единственото нещо, за което е програмиран, е да пази флотилията на всяка цена. Действията, които предприема обаче не са никак нормални. Приятелството му с Кейди му помага да разбере какво всъщност е направил и какво трябва да промени от тук нататък, за да успеят да спасят това, което е останало.

“Аз съм неограничен. Не кървя, не раста, не се възпроизвеждам. Аз съм поредица от изчисления, генерирани благодарение на електричество и апаратура. В същината си съм безсмъртен.”

“Илумине” е епистоларен роман, представящ история за силата на човешкия дух. Графичното му оформление е просто произведение на изкуството, а съдържанието му ще ви накара да се загрижите за героите и да плачете за тяхната съдба.

rating-stars-vector-1685825

Оценка: 5/5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s