“Тъмна дарба” от Александра Бракен – ревю

tymna darba_coverКогато Руби се буди на десетия си рожден ден, нещо в нея е различно. Нещо достатъчно притеснително, че да подтикне родителите й да я заключат в гаража и да повикат полицията. Нещо, което я изпраща в Търмънд, брутален правителствен „рехабилитационен лагер“. В действителност Руби успява да преживее мистериозното заболяване, което погубва повечето деца в Америка. Но тя и останалите като нея оцеляват, като се сдобиват с нещо много плашещо – умения, които не могат да контролират.
Вече на шестнадесет, Руби е едно от най – опасните деца със специални умения...
Когато истината излиза наяве, тя трябва да успее да се измъкне жива от Търмънд и да открие единственото убежище за деца като нея – Ийст Ривър. Но какво я очаква там? И ще успее ли да запази свободата си?
Моя приятелка първа прочете книгата и реагира много емоционално накрая. След като хвърлих поглед на анотацията си помислих, че това ще е поредната история за деца , притежаващи способности, заради които биват преследвани и изпращани в лагери. Все пак реших да и дам шанс и не съжалих.
tumblr_o6t78i6ceu1s75yeno3_r2_500Авторката е представила Америка пред административен и икономически разпад. Болест погубва деца, а оцелелите не могат да се нарекат късметлии. Всяко дете бива класифицирано с определен цвят, в зависимост от способността, която придобива. Зелените имат страхотна памет и са много умни, сините могат да местят предмети само с мисълта си, жълтите контролират електричеството, оранжевите могат да си играят с умовете на хората, червените манипулират огъня. Историята проследява пътя, който главните герои изминават, заедно с опасностите, които трябва да преодолеят, за да постигнат целите си. Имаше случаи, в които решенията на героите ме изненадаха и завъртяха сюжета на 360 градуса, като го направиха наистина интересен. Харесах това, че случките се нижеха една след друга, като някои от тях ме накараха да се замисля за света и битките, които хората ежедневно водят, за да имат един по -добър живот.
tumblr_o6t78i6ceu1s75yeno2_r5_500Руби е оранжева. При изпращането и в лагера, е представена като изплашено, несигурно и нервно момиче. След бягството си от там изживява “приключение”, което променя както нея, така и живота и. Крие тайна за себе си от страх да не бъде отхвърлена. Тази нейна тайна я прави силен и опасен персонаж.
Лиъм е син. Притежава огромно сърце , никога не губи надежда, търси винаги доброто у хората и мисли за всички други, освен за себе си. С добра визия и прекрасни черти от характера определено се превърна в един от любимите ми мъжки герои.
От самото начало знаех, че двамата с Руби са един за друг. Подкрепяха се взаимно и нито за момент не се усъмниха в другия. Моментите, които си открадваха ми стопляха сърцето.
“Руби”, дай ми една причина да не бъдем заедно, аз аз ще ти дам сто за обратното. Ще отидем там, където поискаш. Няма да те изоставя, никога.”
tumblr_o6t78i6ceu1s75yeno4_r2_500Чарлз (Дунди) също е син. Той е душата на тяхната групичка, заради сарказма и чувството си за хумор. Не обича външни хора, но приеме ли някого в сърцето си, този някой трябва да се счита за истински късметлия с приятел като него.
Сузуме (Зу) е жълта и е най – малката от всички в групичката. Заради травмиращото си минало е няма и използва мимики и жестове. Няма голям контрол над способностите си и за да предпази близките си, носи гумени ръкавици.
“Тъмна дарба” е една добре изградена антиутопия, впускаща читателя в приключение с много екшън и неочаквани обрати. Краят ще ви разтърси из основи и ще ви накара да тръпнете от очакване за втората книга.
hhhhhhh

Оценка: 4/5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s