“Стъкленият меч” – ревю

198995_bКръвта на Мер Бароу е червена – червена като на простолюдието. Но уменията ѝ да подчинява електричеството са я превърнали в смъртоносно оръжие, което сребърнокръвният елит иска да впрегне в своите цели.

Кралската фамилия я обявява за измамница, за лъжа. Отрича самата мисъл, че червената и сребърната кръв могат да бъдат равни. Но докато бяга от двореца, Мер открива разтърсваща истина – тя не е единствената от вида си. Мер започва да набира малка войска от други червенокръвни със специални способности, за да ги поведе срещу тираничните им господари.

Това се оказва трънлив път. Трудно ѝ е да избегне опасността да се превърне в същото чудовище като тези, които се опитва да срази. С всеки следващ спасен от кръвожадния взор на новия крал властта на Мер се затвърждава – ала положението ѝ става все по-нестабилно. Дали тежестта на животите, пожертвани в името на бунта, ще я смаже? Или коварството и предателствата са направили сърцето ѝ неподвластно на  разкаяние?

След грандиозния финал на “Алена кралица” нямах търпение да разбера какво ще се случи нататък. Очаквах през цялото време да се сблъскам с динамичен сюжет, но в първите 300 страници не се случи нещо, което да ме накара да се наслаждавам на книгата. След тези 300 страници обаче развоят на събитията се засили. Зарадвах се, защото мнението ми за поредицата беше започнало да се понижава.

tumblr_o38jkhlzcu1uluaoco1_500Ставаме свидетели на още по-голяма промяна в образа на Мер. Тя знае, че възможностите и са над тези на другите и използва този факт. В някои моменти дори ми се стори прекалено надменна. Постъпваше така както и харесва, като не я вълнуваха последствията. Повечето от героите се страхуваха от нея, а най – близките и хора не можеха да я познаят. Въпреки това зад фасадата на Мълниеносното момиче се крие самотна и наранена тинейджърка, която е видяла и преминала през неща, които не са нормални за хора на нейната възраст. Решенията, които трябва да вземе не са лесни, затова не мога да я съдя.

“Ако съм меч, то аз съм меч, направен от стъкло, и чувствам как започвам да се разбивам.”

tumblr_o38jkhlzcu1uluaoco2_500Този път успях да опозная Кал малко по – добре. След предателството от страна на брат му единственото нещо, което му остава е Мер. Като Сребърен и най – вече принц, му отнема време, за да се приобщи към екипа, с когото работи. Безмилостният и безсърдечен войник отстъпваше място на принца, неспособен да гледа, как Сребърни биват избивани.

Мейвън не се проявява особено в тази книга. Често присъства в мислите на Мер и Кал, олицетворяван като предател и чудовище. Нещата, които предприема след като става крал, са жестоки и безмилостни. Манипулациите и лъжите си остават неговото оръжие.

Искам да кажа, че второстепенните герои имат важна роля в тази книга. Обединени от еднаква цел, те се превръщат в сериозен противник на краля.

tumblr_o38jkhlzcu1uluaoco3_500Шейд е просто брат – мечта. Отдава се 100 % на каузата, грижи се всички да са добре и в безопасност. Изобщо не се замисля дали това, което прави ще го погуби.

Харесах Фарли още от първата книга. Tвърдият и характер, смелостта и решителността и я правят достойна за капитан на Алената гвардия.

Килорн е най – добрият приятел на Мер. Не притежава никакви способности, но се явява като доброволец в мисиите на новокръвните и доказва, че и обикновените хора не са за изхвърляне.

“Стъкленият меч” ме разочарова в началото, но с навлизането в сюжета започнах да харесвам книгата. Смятам, че е достойно продължение на поредицата и си струва да се прочете.

hhhhhhh

Оценка: 4/5

Advertisements

One thought on ““Стъкленият меч” – ревю

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s