Трилогията “Скъпоценни камъни” от Керстин Гир – ревю

tumblr_n54d1hznk71tqsii7o1_500.png Какво бихте направили, ако имате възможността да пътувате в миналото? Световете, чакащи да бъдат открити, са необятни. Но също и опасностите и непредвидените усложнения.

Шестнайсетгодишната Гуендолин Шепърд е носителка на гена за пътуване във времето. Вратите на изминалите столетия са широко отворени пред нея. Но има един малък проблем – Гуен е напълно неподготвена. По погрешка членовете на семейството й, както и тя самата, винаги са смятали, че носителка на гена е нейната братовчедка Шарлот. Затова, когато неконтролируемите скокове в миналото внезапно започват, тя е меко казано неприятно изненадана. За разлика от обучената Шарлот, Гуен няма никаква представа от фехтовка и изискани маниери. Не владее чужди езици, а познанията й по история са основно от холивудските филми, които е гледала.
Но всички тези проблеми бледнеят пред опасността, идваща от мистериозно тайно общество и пътуващия като нея във времето Гидиън – най-добре изглеждащото момче, което е виждала през вековете…

 Отдавна си бях набелязала тази поредица, но чак сега, когато видях едно момиче да държи първата книга, реших, че е крайно време да я прочета.
Книгата се чете лесно, действията се развиват бързо и нито за момент не ми доскуча. Начинът на писане на Керстин Гир е увлекателен, карайки читателя да чете до края, за да разбере повече. Историята се разказва от името на Гуендолин, за да се вникне по- дълбоко в мислите и чувствата на героинята. В пролога и епилога са представени два интересни героя, които имат важна роля в книгата.

 tumblr_nkt5vsn0fo1r1i4luo1_500От героите страшно ми допадна Гуендолин. Тя е най – обикновено шестнайсетгодишно момиче, което ходи на училище и излиза с приятели. Светът и се обръща с главата надолу, когато разбира, че “майка” и през цялото време е криела истинската и рождена дата и се е надявала, че детето и няма да наследи гена за пътуване във времето, за да има възможността да води нормален живот. При първите пътувания попада в интересни ситуации и действа инстинктивно. В засадата при Хайд Парк показва смелост и спасява живота на Гидиън.

Гидиън също е носител на гена. Той пътува от години във времето и има нужната подготовка. В началото не е очарован, че ще изпълнява мисията с Гуендолин и се държи арогантно. По – нататък в книгата излизат наяве нежната и закрилническата му страна.

Братовчедката на Гуен – Шарлот е типичната принцеса, която е префектна във всичко и обира овациите. Майка и – леля Гленда през цялото време я възхвалява и се възмущава на това, че Гуендолин, от която не става нищо, е носителка на гена, а не дъщеря и.

tumblr_n3kcdpms7c1tugofmo1_1280В продължението “Сапфиреносиньо” темата за пътуването във времето се доизгражда и приключенията на Гуендолин и Гидиън продължават. В книгата се срещаме и с нови герои – наперения Джорджан, призрачето – демон Ксемериус и по – малкия брата на Гидиън – Рафаел. Интересен образ е Ксемериус, който става добър приятел на Гуендолин и и помага. На места много съм се смяла на неща, които казва. Харесва ми това, че из цялата книга има забавни диалози и случки. Колкото до Гидиън – държанието му страшно ме изнерви. Не ми хареса това, че си играе с чувствата на Гуендолин.

В “Смарагдовозелено” намерих отговорите на всички въпроси, които се появиха още от първата страница на трилогията. За съжаление бях малко разочарована от финала. Всичко се случи прекалено бързо и лесно, а до някаква степен края беше предвидим. Въпреки това продължавам да харесвам поредицата и я препоръчвам на всеки, който търси книга, която да го потопи в една история, пълна с хумор, романтика, опасности и най – важното – пътуване във времето.

hhhhhhh

Оценка на поредицата: 4/5

Advertisements

One thought on “Трилогията “Скъпоценни камъни” от Керстин Гир – ревю

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s